Ο μύθος του Ιππόλυτου

Ο Θάνατος του Ιππόλυτου, Lawrence Alma-Tadema (1836–1912)
 Ο Ιππόλυτος ήταν γιος του μεγάλου ήρωα και βασιλιά της Αθήνας, Θησέα, και της πρώτης του συζύγου, της Αμαζόνας Αντιόπης. Ο Ιππόλυτος ήταν ένας νέος με αγνή καρδιά και γεμάτος καλοσύνη ενώ είχε 2 αγάπες στις οποίες αφοσιώθηκε: Την θεά Άρτεμη και τα άλογα.

Η σχέση του με την θεά του κυνηγιού ήταν ιδιαίτερη κι αγνή, σε τέτοιο βαθμό που της είχε ορκιστεί αιώνια αγνότητα. Κι η Άρτεμη όμως αγαπούσε τον ευνοούμενο της και για αυτό παρουσιαζόταν σε εκείνον και περνούσε αρκετές ώρες μαζί του. Οι 2 τους ίππευαν τα άλογα τους, έκαναν περιπάτους στα δάση, συζητούσαν κι είχαν μια αγνή φιλία βασισμένη στον σεβασμό και τον θαυμασμό του νέου προς την θεά. Αυτό γέμισε με ζήλεια την θεά του έρωτα, Αφροδίτη, η οποία έβλεπε τον Ιππόλυτο να μην την τιμάει ποτέ όπως οι άλλοι νέοι της ηλικίας τους που της προσέφεραν τιμές και ζητούσαν την βοήθεια τους όταν ένιωθαν την καρδιά τους να αγαπάει κάποια κοπέλα. Για αυτό το λόγο αποφάσισε να τιμωρήσει τον όμορφο νέο και μάλιστα η τιμωρία αυτή του στέρησε την ζωή.

Ο Θησέας μετά τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου, Αντιόπης, παντρεύτηκε την Φαίδρα, κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης κι αδερφή της Αριάδνης η οποία τον είχε βοηθήσει να σκοτώσει το Μινώταυρο κι είχε γίνει ερωμένη του ώσπου εκείνος την εγκατέλειψε στη Νάξο ύστερα από εντολή του Διόνυσου.
Η Αφροδίτη λοιπόν έκανε την Φαίδρα να ερωτευτεί παράφορα τον γιό του άνδρα της σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σκεφτόταν να εγκαταλείψει τον άνδρα της και τα πάντα προκειμένου να είναι μαζί του.

Στην αρχή προσπαθούσε να κρύψει τα συναισθήματα της, σύντομα όμως του αποκάλυψε την αγάπη που ένιωθε για εκείνον και του πρότεινε να φύγουν οι δυο τους μακρυά από την Αθήνα. Ο Ιππόλυτος αηδιασμένος από αυτή την συμπεριφορά της μητριάς του και μη μπορώντας να φανταστεί το ενδεχόμενο να προδώσει τον πατέρα του αλλά και την Άρτεμη στην οποία είχε υποσχεθεί αιώνια αγνότητα, την απέκρουσε.

Η Φαίδρα, απογοητευμένη από την άρνηση του ανθρώπου που τόσο πολύ αγάπησε ξαφνικά αλλά και φοβούμενη το γεγονός ότι μπορεί εκείνος να αποκάλυπτε στον πατέρα του τις προθέσεις της αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Παράλληλα όμως θέλησε να τον τιμωρήσει για τον επικείμενο θάνατο της. Έσκισε τα ρούχα της, έγραψε ένα γράμμα στον Θησέα ο οποίος εκείνες τις ημέρες έλειπε από το παλάτι κι ύστερα κρεμάστηκε.

Όταν ο Θησέας επέστρεψε κι έμαθε για την αυτοκτονία της γυναίκας του και διάβασε το γράμμα στο οποίο κατηγορούσε τον Ιππόλυτο ότι προσπάθησε να την βιάσει εξοργίστηκε με τον γιό του και τον μίσησε. Τυφλωμένος από τον θυμό του έδιωξε τον γιό του από το παλάτι, ο οποίος πληγωμένος για την αδικία την οποία του επεδείκνυε ο πατέρας του αποφάσισε να πάει στην Τροιζήνα, κοντά στην γιαγιά του Αίθρα. Ο Θησέας όμως θέλησε να κάνει τον γιό του να πληρώσει για την ατιμία που νόμισε ότι διέπραξε ενάντια στο πρόσωπο του αλλά και στο πρόσωπο της γυναίκας του.

Ο Θησέας αναφερόταν ως γιος του Αιγέα και της Αίθρας. Υπήρχε όμως ένας μύθος που ανέφερε ότι στην ουσία ήταν γιος της Αίθρας και του Ποσειδώνα, ο οποίος με την βοήθεια της Αθηνάς, την έκανε γυναίκα του στο νησί Σφαιρία.

Ο Θησέας λοιπόν ζήτησε από τον πατέρα του να μην αφήσει ποτέ τον γιό του να φτάσει στην Τροιζήνα αλλά να τον τιμωρήσει για το έγκλημα του. Πράγματι, ο Ποσειδώνας έστειλε ένα ταύρο που ξεπήδησε από την θάλασσα ο οποίος τρόμαξε τα άλογα που έσερναν το άρμα του Ιππόλυτου και τον έριξαν πάνω στα βράχια σκοτώνοντας τον. Μια παράδοση αναφέρει ότι ο Ασκληπιός τον επανέφερε στη ζωή κι από τότε έζησε μέσα σ' ένα δάσος.